Koirien kanssa touhuilua

20. tammi, 2016

Kävimme Janen kanssa pyörähtämässä Turun KV- näyttelyssä. Mukana oli yksi uros ja neljä narttua, jotka olivat kaikki eri luokissa. Pitäisi varmaan käydä hiukan useammin näyttelyissä, että ymmärtäisi, miten se näyttely oikein etenee. Mulla olis pitänyt olla joku henkilökohtainen neuvoja , joka olisi sanonut ,koska pitää mennä kehään ja koska ei. No onneksi kiharaihmiset olivat kaikki tuttuja, eivätkä ota (toivottavasti) mokailujani vakavasti. 

Jane sai karvanlähdöstään huolimatta laatuarvosanan erinomainen, niinkuin sai kaikki muutkin kiharat. Vain uros, Caballus John Deere, ja veteraaninarttu Juhellus Little Mermaid, katsottiin Sa (sertifikaatin arvoisiksi):n, joista tuli näin ollen Rop ja Vsp (rotunsa paras ja vastakkaisen sukupuolen paras). Janen arvostelun voi käydä lukemassa "Jane näyttelyssä" sivulla.

15. tammi, 2016

Joulukuussa  ja nyt tammikuussakin olen lenkkeillyt Janen ja Saran kanssa  tyyliin "aivot narikassa". Peurat eivät ole häiriköineet enää olemassaolollaan ja sitä myötä ovat Jane ja Sara päässeet kirmaamaan myös vapaana. Jane ja Sara ovat puuhastelleet myös tallikoirina. Niiden lempiharrastus on leipien etsintä ja niiden jemmaaminen. Lumen tultua olen hiihtänyt peltoja ympäri ja kivasti koirat ovat kulkeneet mukana, välillä metsässä poiketen, mutta kuitenkin minua silmälläpitäen.

Tällä viikolla koirat ovat saaneet muutakin aktivitettia. Janen kanssa aloitin Rallytoko-kurssin ja Saran kanssa aloitettiin Dobo-kurssi. Ihanaa treenata sisätiloissa. Kyllä koiraharrasteet jäisivät näillä keleillä muuten aika lyhyeen, varsinkin kun tekee ulkona kokopäivän töitä.

Olen muutamia kertoja tutustunut Rallytokoon Salon Seudun Noutajien järjestämillä lyhyillä kursseilla ja innostus lajiin on jäänyt kytemään. Rallytoko-kisoissa on erillaisia ratoja, joissa on erilaisi kylttejä, joiden mukaan tehdään erilaisia liikkeitä;esim. suunnan vaihtoja, erilaisia pyörähdyksiä ja vauhdin vaihdoksia.

Jane harjoitteli ensimmäisellä kurssikerralla takapään käyttöä alustalla. Etutassut piti pitää alustalla ja samalla liikuttaa takajalkoja. Lisäksi harjoiteltiin sivulle tuloja edestä, ja sivulta eteentuloja. Takapään hallinta on ilmeisen tärkeä Rallyssa, koska siinä on niin paljon erilaisia kierähdyksiä ja pyörähdyksiä

Sara pääsi kanssani Dobo- kurssille. Dobossa, sekä koira että ohjaaja tekevät pallojen ja tasapainolautojen avulla liikkeitä, jotka kehittävät erityisesti vartalon syviä lihaksia. Sara teki lämmittelyliikkeinä mun jalkojen välistä kulkemista kumpaankin suuntaan. Siinä huomasi Saran toispuolisuuden. Saran oli paljon hankalampi mennä jalkojeni välistä oikealle, kun taas vasemmalle se meni varsin ketterästi. Sara harjoitteli myös tasapainolaudalla tassujen pitämistä ja myös minä yritin keikkua välillä laudalla Saran huilatessa. Dobo-pallollekin Sara lopulta uskaltautui kiipeämään, vaikka se kovin horjuvaa näin ensimmäisellä kerralla olikin. Minä pidin jaloilla pallosta kiinni, varsin tehokasta treeniä sekin. Kaikenkaikkiaan myös itse jouduin olemaan varsin aktiivinen. Yllätyin seuraavana päivänä, koska ihan oikeasti tunsin tehneeni töitä olemattomilla syvillä lihaksillani, vaikka ensimmäinen kerta oli enemmänkin lajiin tutustumista. Sekä Jane ,että Sara olivat valtavan innostuneita uusista harrasteistaan.

 

20. joulu, 2015

Janella oli todennäköisesti nk. ovuloimaton juoksu, eikä sitä päästy astuttamaan ollenkaan :(  .Eli pentuhaavet tältä vuodelta ovat ohi. Seuraavan juoksun ajankohtaa on vaikea arvioida tämän epämääräisen juoksun takia. Joskus juoksuväli saattaa kirjallisuuden mukaan lyhentyä parilla kuukaudella, jos narttu ei ole ovuloinut edeltäneessä juoksussa. Jos Jane pitää normaalin 5-6 kk rytmin, voi juoksua odotella alkavaksi huhti-toukokuussa.

Haaveissa on edelleen pentue Janelle, mutta luonnon armoilla ollaan tässä asiassa. Jos tai kun Janen juoksuaika alkaa, päätän vasta sitten, astutetaanko Jane mahdollisesti jo mahdolliseen alkuvuodenjuoksuun vai vasta loppuvuodesta. 

4. marras, 2015

Janen progearvot eivät ole vieläkään noussut. Kyselin asiasta puhelimessa , mitä asian suhteen voisi tehdä. Vastaus oli, että ei voi kuin odotella, mutta seuranta viikon välein riittää. Joskus kuulemma on tällaisia juoksuja, jotka vasta kuukausien jälkeen alkavat kehittymään. Nyt kuitenkin puhutaan vasta viikoista.

Itsellä on kyllä nyt vähän sellainen olo, että tämä juoksu on menetetty. Toivoisin kuitenkin, että myös Janen tiputtelu lakkaisi ja sitä myötä voisin sanoa, että tämä juoksu oli tässä. Yritän elää tämän asian suhteen nyt matalalla profiililla ja kerron sitten, jos jotain muutosta asian suhteen tulee. Jos juoksun oireet jatkuvat, ehkä käyn vielä näytteenotossa. Onneksi Jane on kuitenkin ollut oma iloinen itsensä.

31. loka, 2015

Janen juoksu on jämähtänyt paikoilleen. Perjantainkin progesteroni arvo oli alle 1. Eli Jane on edelleen esikiima vaiheessa.

Soittelin uudelleen klinikalle ja kyselin asiasta. Eräs hoitaja lohdutteli minua, että hänellä oli ollut kerran omalla kultaisella noutajalla juoksunalku aivan vastaava. Mutta kun progesteroni arvo oli alkanut kolmen viikon odottelun jälkeen vihdoin nousemaan, oli juoksu kehittynyt sitten normaalisti ja tuloksena oli ollut pakastesiemennyksestä 11 pentua.  Seuraava progesteroniarvo suositeltiin otettavaksi  Janelta ensiviikon puolenvälin paikkeilla.

Olen miettinyt , josko Saran steriloinnilla olisi nyt ollut vaikutusta Janen juoksun kulkuun. Janekun on aina aloittanut juoksunsa pari päivää Saran juoksunalun jälkeen. Sara tuli leikkautettua nyt syyskuun puolenvälin jälkeen, viime hetkellä ennen todennäköistä seuraava juoksuaikaa. Kovasti Jane haistelee Saraa ,josko jotakin alkaisi tapahtua. Tästä sain kuningasidean viedä Jane kävelylle alueelle , jossa asustelee muita koiria.

 Eilen kävin kylätiellä kävelemässä koirien kanssa. Jane merkkaili kovasti ja oli kovin kiinnostunut muiden koirien hajuista. Myös tänään kävimme Janen kanssa kävelyllä rivitaloalueella seuranamme  Pirkko ja hänen Kleinpitznartut. Kova merkkailu jatkui ja Kleinpitzit olivat kovasti kiinostuneita Janen hajuista. Toivottavasti nämä kaupunkien tuoksut nyt saisivat Janen progesteroni hormoonit nousemaan. Mutta eihän luonnolle mitään voi,  otetaan se vastaan mitä tulee, muutakaan ei oikein voi .