Koirien kanssa touhuilua

26. loka, 2015

Kävin tänään Raisiossa tutustumassa noseworkiin. Taas yksi mielenkiintoinen laji harrastettavaksi. Nosework on Ruotsissa ihan kilpailulaji, ehkä kohta myös Suomessa. Toki sitä voi harrastaa ihan vain itsekseen koiran aktivoimiseksi.

Mulle tarttui luennolta eucalyptus pullo  mukaan . Sara ja Jane pääsevät varmasti jossain vaiheessa etsiskelemään eucalyptus hajua. Ensin tietty eucalypytuksen haju tarvii tehdä mielekkääksi. Se pitäisi onnistua joko operantisti tai klassisen ehdollistumisen kautta. Tämä koulutustapa on niin nykyaikaa ja mä olen niin mukana. Olen alkanut enemmissä määrin käyttämään myös hevosten kanssa positiivisiin vahvisteihin perustuvaa koulutusta ja hyvin toimii🙂

Turun moottoritietä on tullut höyläyttyä ihan riittävästi tässä viime aikoina, huomenna taas progetestiin Janen kanssa, viimeviikolla tuli käytyä jo pari kertaa...

19. loka, 2015

Lisäsin 'Jane nomeilee' kohtaan videon, jossa Jane noutaa fasaania

15. loka, 2015

Janen juoksu alkoi sunnuntaina. Jane on tarkoitus astuttaa tähän juoksuun. Oikea astutusajankohta  selvitetään käymällä ensiviikolla progesteronitesteissä. 

10. loka, 2015

Eilen työpäivään tuli katkos, kun Maija, Jouko ja Katja tulivat koiralaumansa kanssa meille treenaamaan. Itse olin aika lailla kiireinen, mutta koirillekkin olisi kiva järjetää silti jotakin tekemistä. Päätimme ,että tehdään jäljet Saralle, Janelle ja taippareihin (noutajien taipumustesti) valmistuvalle Pommac-labbikselle. Minä tein omalla keinokanilla taipparijäljen keinokanilla Pommacille, Maija teki mun fasaani damilla alokasluokan jäljen (n. 200m)Saralle ja Jouko teki Janelle alokasluokan jäljen semmosella jäätävän painavalla mötkäleellä, jossa oli keskellä hiukan kaninkarvaa. Kaikki koirat selvittivät jäljet hienosti. Taas kerran huomasi ,että jäljen alkuun on hyvä laittaa kreppi. Kummasti se jäljen aloitus häviää muistista...

Illalla käytiin vielä Janen kanssa koirahallilla. Siellä oli Salon seudun noutajien järjestämä rallytoko kurssi. Jane oli totutun innokas. Mutta heti, kun alettiin tekemään, oli se keskittynyt ja tarjosi aktiivisesti katsekontaktia liikkeiden välillä. Hassua ,kuinka joku käytös vahvistuu niin vahvasti johonkin tiettyyn paikkaan. Olen reilu vuosi sitten käynyt Janen kanssa koirahallilla ja silloin taidettiin treenata juuri katsekontaktia.

Rallytoko on kyllä hauska laji. Siinä on itsellekkin aivojumppaa, kun pitää miettiä niitä kylttejä, mitä missäkin tehdään.  

Janen ollessa vajaa 1v, kävin muutaman kerran sen kanssa agilityn alkeita opiskelemassa. Koirahallilla oli yksi putki seinän vieressä ja kokeilin , josko Jane vielä menee putkeen. No sielthän se rymisteli putken läpi käskyn saatuaan🙂

18. syys, 2015

Salon seudun noutajat järjestivät viime sunnuntaina koulutuksen, jossa kouluttajana oli Kati Tuominen. Jane oli iltapäiväryhmässä kahden nuoren käyttölinjaisen labradoriuroksen kanssa. 

Ensimmäisenä tehtävänä heitettiin kolmeen eri muistipaikkaan markkeeraus. Ja koira laitettiin hakemaan sitten ne "muistimarkkeeraukset" samassa järjetyksessä, kun ne oli heitettykkin. Janella oli selvä muistikuva ensimmäisestä markkeerauksesta ja löysi sen nopeasti. Toinen muistipaikka olikin haasteellisempi ,koska se oli rinteessä ja dami putosi mäen taakse. Janella oli selvä mielikuva tästäkin, mutta se ei osannut laajentaa hakua tarpeeksi ylös. Kati käski heittäjän kävelemään pudotuspaikkaan päin, mutta Jane ei ymmärtänyt ottaa tästä vinkkiä. Teimme tähän paikkaan uudestaan vähän lähempää heitot, jotta saimme Janelle onnistumisen. Kolmennessa muistipaikassa Jane oli selvästi keskittymätön, mutta toisella lähetyksellä saimme onnistumisen. 

Toisena tehtävänä oli markkeeraus, jossa heittäjä siirtyi sen jälkeen ,kun oli suorittanut heiton. Heittäjän siirtyminen aiheutti sen verran hämmennystä, että noudosta ei tullut täysin suoraviivainen, mutta helposti Jane silti suoritti tehtävän.  

Kolmannessa tehtävässä heittäjä oli piilossa, eikä pitänyt mitään "ränkätysääntä". Koiran annettiin vain istua ja havainnoida tai olla havainnoimatta heittoa. Jane kuuli ensimmäisestä heitosta vain pudotusäänen... ei annettu hakea tätä. Toisella heittokerralla Jane näki heitosta vain loppukaaren, tämän se sai noutaa. Kolmannella kerralla se olikin jo paljon tarkkavaisempi ja näki koko heiton, jonka se myös sai hakea. Olin Janeen tyytyväinen, koska se malttoi odottaa lähetyskäskyä ja lähti sitten vauhdikkaasti ja palautti yhtä kovaa. Ei hävinnyt vauhdissa ollenkaan lapukkauroksille. Myös kouluttaja tykkäsi koirasta: hänen kommentti Janesta oli :

"Onpa kiva kihara tai ...koira". Sanoin ,että ihan sama, on se oikeesti kiva Kihara ja Koira 🙂